П`ятниця, 19.04.2024, 02:03
Територіальний відділ освіти Шевченківського району департаменту освіти і науки Запорізької міської ради
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 3 » Вектор нових перспектив: інклюзивна освіта + ДНЗ №100 "Гармонія"
14:32
Вектор нових перспектив: інклюзивна освіта + ДНЗ №100 "Гармонія"

Поширення в нашій країні процесу інтеграції та інклюзії дітей з особливими освітніми потребами психічного здоров'я в освітньому закладі є не тільки відображенням часу, але і являє собою реалізацію прав дітей на освіту відповідно до "Закону про освіту".

Для здійснення інклюзивного виховання і навчання необхідно формувати вміння будувати взаємодію на основі співпраці і взаєморозуміння не тільки серед дітей, а і у дорослих. Основою життєвій позиції суспільства повинна стати толерантність.

Тому 28 січня 2017 року в територіальному відділі освіти Шевченківського району відбулась зустріч між Німецьким  товариством міжнародного співробітництва (GIZ), проектом якого є відновлення дошкільного навчального закладу (ясел-садка) №100 «Гармонія» Запорізької міської ради Запорізької області по вулиці Харчовій, 15, батьками майбутніх вихованців, а також батьками дітей з особливими потребами та педагогами Шевченківського району.

Метою зустрічі була розробка концепції благоустрою території ДНЗ №100 з урахуванням потреб дітей, які там будуть знаходиться в майбутньому.

До важливої зустрічі залучились директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Валеріївна Погребняк, начальник територіального відділу освіти Шевченківського району Запорізької міської ради Перепелиця Наталія Євгеніївна, менеджер проекту «Розвиток соціальної інфраструктури України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» Олег Флітер та  експерт проекту Штефан Дрегер.  

«Такого роду зустрічей в нашому місті ще не відбувалось» -  так заявила директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Валеріївна Погребняк. «Це дуже важлива зустріч, тому що самі батьки спланують майбутню територію садочка, яка буде сучасна, комфортна та відповідати потребам дітей».

Керівники підрозділів освіти та Німецького співробітництва (GIZ) побажали плідної та творчої праці та з’ясували необхідність саме в такому проекті.

Темп практичної зустрічі був задано співробітниками GIZ та модератором даного проекту психологом «Дошкільного психоневрологічного центру» м. Запоріжжя Бессоновою Тетяною Ігорівною.

  

Батьки разом з педагогами поділились на дві команди та розпочали «гарячі» обговорення. Впродовж чотирьох годин  планувалась майбутня територія ДНЗ №100 «Гармонія». Завідувач ДНЗ №100 Канцедал Наталя Володимирівна активно слідкувала за майбутнім проектом та надавала як можна корисні поради. Саме вона зорієнтувала всіх учасників проекту що саме повинно бути на території садка.

Результати проектів обох команд були дуже схожі, но деякі відмінності були присутні.

Після представлення проектів групи 1 і групи 2 і обговорення зведеного єдиного проекту обладнання території ДНЗ №100 прийнято рішення.

Територія дитячого садка повинна бути огороджена повністю. Задня частина з боку ігрових майданчиків огороджена цільним парканом; між парканом і ігровими майданчиками - зелені насадження; решта паркану з металевих прутів (зазор між прутами не дозволяє пролізти дитині). В'їзд на господарську частину тільки транспорту обслуговування установи та машинам екстрених служб, ворота замкнуті. На господарської частині передбачений майданчик для сушки білизни; майданчик для сміттєвих контейнерів (бажано, сміттєві контейнери винести за межі дитячого закладу).

Територія повинна бути добре освітлена в темний час доби по периметру і мати освітлення кожної виділеної зони (на зображенні відзначені пріоритетні місця для розміщення ліхтарів картинки, буквою «С».

Перед входом в ДНЗ №100, по обидва боки доріжки, розташовані лавки і зелена зона: декоративні квітучі дерева, хвойні, квітники.

За будівлею знаходяться 4 ігрові майданчики - по одній на кожну вікову групу, і додаткова спеціальна ігрова зона, загальна для всіх дітей; загальний спортивний майданчик, місце для дитячого городу або теплиці. Всі зони мають чітко окреслені межі і розділені між собою невисокою зеленою огорожею. Уздовж всіх майданчиків проходить пішохідна та велосипедна доріжка з розміткою і знаками (для ознайомлення з правилами дорожнього руху). Всі майданчики доступні мало мобільним дітям, в тому числі, дітям на інвалідних візках; доріжки не мають бордюрів, але візуально добре окреслені.

Майданчик для малюків 2-3 років розташована навпроти входу в будівлю.

Вхід на всі майданчики потрібно маркувати візуально, спеціально вмонтованою поперечною лінією врівень з покриттям майданчика, для дітей з вадами зору. Уздовж правого краю майданчиків, по всій довжині, розташовані штанги і перила.

Зусиллями батьків та педагогів було виконаний новий проект майбутньої  території дитячого садка. Під час презентацій проекту учасники кожної команди вболівали за свій проект.

Висновок був таким: «Сучасному дошкільному закладу №100 «Гармонія» - БУТИ!»

Переглядів: 844 | Додав: art_kuz | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Друзі сайту

Національна дитяча гаряча лінія

Copyright MyCorp © 2024
uCoz